MŁODZIEŻOWY OŚRODEK SOCJOTERAPII W PUŁAWACH

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2020-11-05 00:42:42

Agnieszka
Użytkownik
Skąd: Puławy
Dołączył: 2020-03-23
Liczba postów: 155
WindowsChrome 83.0.4103.116

Zajęcia praktyczne

1

Wiadomość dodana po 56 s:
5.11.2020
Temat: Potrawy gotowane z mięsa zwierząt rzeźnych.
https://1drv.ms/b/s!AqodgSggWBm6gh3_Roc … 2?e=IbrpcC

Offline

#2 2020-11-06 18:07:27

Petro Breslavski
Użytkownik
Dołączył: 2020-10-30
Liczba postów: 117
AndroidChrome 86.0.4240.185

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem

Offline

#3 2020-11-11 15:26:07

Agnieszka
Użytkownik
Skąd: Puławy
Dołączył: 2020-03-23
Liczba postów: 155
WindowsChrome 83.0.4103.116

Odp: Zajęcia praktyczne

Zajęcia praktyczne 12.11.2020 - czwartek
Temat : Pieczeń wieprzowa
https://www.youtube.com/watch?v=SFTNOqqUphM

Offline

#4 2020-11-12 11:55:03

Łucja siemińska
Gość
AndroidChrome 86.0.4240.110

Odp: Zajęcia praktyczne

zapoznałam się z materiałem

#5 2020-11-12 14:14:52

Petro Breslavski
Użytkownik
Dołączył: 2020-10-30
Liczba postów: 117
AndroidChrome 86.0.4240.185

Odp: Zajęcia praktyczne

Dzień dobry,jestem

Offline

#6 2020-11-12 14:38:09

Krystian
Użytkownik
Dołączył: 2020-03-26
Liczba postów: 122
AndroidChrome 80.0.3987.99

Odp: Zajęcia praktyczne

Witam, jestem i zapoznałem się z materiałem.

Offline

#7 2020-11-12 15:27:31

Jowita
Gość
AndroidChrome 72.0.3626.121

Odp: Zajęcia praktyczne

Zapoznalam się

#8 2020-11-12 15:55:29

kamil
Użytkownik
Dołączył: 2020-03-27
Liczba postów: 99
WindowsFirefox 82.0

Odp: Zajęcia praktyczne

jestem

Offline

#9 2020-11-12 18:15:32

Igor Iwon
Użytkownik
Dołączył: 2020-11-09
Liczba postów: 24
AndroidChrome 78.0.3904.96

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem

Offline

#10 2020-11-12 23:37:57

Julka Kusyk
Gość
Windows 7Chrome 86.0.4240.193

Odp: Zajęcia praktyczne

zapoznalam sie

#11 2020-11-13 10:12:22

Jowita
Gość
AndroidChrome 72.0.3626.121

Odp: Zajęcia praktyczne

Zapoznałam się

#12 2020-11-17 20:05:37

Michał Ignasiak
Administrator
Dołączył: 2020-03-22
Liczba postów: 81
WindowsOpera 72.0.3815.320

Odp: Zajęcia praktyczne

data: 18.11.20
Temat: Potrawy Pieczone z mięsa zwierząt rzeźnych


https://1drv.ms/p/s!AmqwnftDL5CXiA4hGRZ … v?e=7TIWne

Offline

#13 2020-11-18 07:54:24

Jowita
Gość
AndroidChrome 72.0.3626.121

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem

#14 2020-11-18 08:46:25

Łucja siemińska
Gość
AndroidChrome 86.0.4240.198

Odp: Zajęcia praktyczne

Zapoznałam się

#15 2020-11-18 09:05:06

Kuba Kal
Gość
AndroidChrome 74.0.3729.157

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem

#16 2020-11-18 11:32:03

kamil
Użytkownik
Dołączył: 2020-03-27
Liczba postów: 99
AndroidChrome 86.0.4240.198

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem

Offline

#17 2020-11-18 14:28:32

Petro Breslavski
Użytkownik
Dołączył: 2020-10-30
Liczba postów: 117
AndroidChrome 86.0.4240.185

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem

Offline

#18 2020-11-18 16:34:01

Krystian
Użytkownik
Dołączył: 2020-03-26
Liczba postów: 122
AndroidChrome 86.0.4240.185

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem

Offline

#19 2020-11-18 17:40:09

Julka
Gość
WindowsChrome 86.0.4240.193

Odp: Zajęcia praktyczne

jestem

#20 2020-11-18 23:15:25

kuchniaMOS
Użytkownik
Dołączył: 2020-11-12
Liczba postów: 31
Windows 7Chrome 86.0.4240.198

Odp: Zajęcia praktyczne

Z A J Ę C I A   P R A K T Y C Z N E - K L A S A  2BZ    19.11.2020

TEMAT: POTRAWY  Z  MIĘSNEJ  MASY  MIELONEJ

Potrawy z mięsa mielonego należą do tanich i popularnych. Do przyrządzenia tej grupy potraw nie trzeba wysokiej jakości mięsa. Można wykorzystać wszystkie okrawki powstałe podczas trybowania i porcjowania półproduktów.
Oprócz tego wykorzystuje się:
•    Z wieprzowiny- mięso z łopatki, karkówki
•    Z wołowiny- mięso z karku, łopatki i pręgi,
•    Z cielęciny- mięso z karku i łopatki,
•    Z baraniny- mięso z łopatki
TRYBOWANIE - proces obróbki wstępnej surowego mięsa, ryb lub drobiu polegający na usuwaniu niejadalnych fragmentów (skóra, tłuszcz, włókna, kości), z których można sporządzać sosy, wywary i zupy.


MIĘSNA  MASA  MIELONA  SKŁADA  SIĘ Z CZTERECH  GRUP  SKŁADNIKÓW:

•    podstawowych,
•    spulchniających,
•    sklejających,
•    smakowych.
•   
Podstawowe –mięso pochodzące z różnych  gatunków zwierząt. Wskazane jest łączenie chudego mięsa z tłustym w proporcji 2:1.
Spulchniające –pieczywo pszenne, kasze, ziemniaki, warzywa strączkowe(ugotowane). Wtłoczone powietrze podczas wyrabiania masy również spulchnia.
Sklejające (wiążące) - jajka lub tylko białka. Można je częściowo zastąpić mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub kaszą manną.
Smakowe –sól, pieprz, czosnek, cebula (surowa lub zrumieniona), zielenina


ETAPY  SPORZĄDZANIA  MASY  MIELONEJ

1.    Obróbka wstępna mięsa;
Mycie, oddzielanie kości i grubych powięzi, krojenie na kawałki
2.    Obróbka wstępna jaj;
Mycie, dezynfekcja, wybijanie, sprawdzanie świeżości
3.    Przygotowanie składników spulchniających;
Namoczenie czerstwej bułki w wodzie lub mleku
4.    Przygotowanie składników smakowych;
Zrumienienie cebuli, roztarcie czosnku, rozdrobnienie ziół
5.    Mielenie mięsa z lekko odciśniętą bułką
6.    Dodanie składników wiążących i przypraw
7.    Wyrabianie masy mielonej -  (macerowanie lub tablerowanie)
8.    Formowanie półproduktów potraw
9.    Obtaczanie (w mące lub bułce tartej) lub panierowanie półproduktów




ASORTYMENT  POTRAW Z MIĘSNEJ  MASY  MIELONEJ

Wyroby z mięsnej masy mielonej można poddawać wszystkim metodom obróbki cieplnej (gotować, smażyć, dusić, piec, grillować)
Do gotowanych potraw należą;
•    Pulpety (kształt okrągły, średnica ok.4cm, obtaczane w mące)
Do potraw smażonych należą;
•    Kotlety mielone (kształt owalny, obtaczane w bułce tartej)
•    Kotlety pożarskie (kształt owalny, panierowane podwójnie)
•    Sznycle ministerskie (kształt prostokątny, panierowane w bułce tartej i grzankach)
Do potraw duszonych należą;
•    Zrazy (podłużne wałeczki, podawane w sosach)
•    Klopsiki (okrągłe lub jajowate, podawane w sosach)
Do potraw pieczonych należą;
•    Klops ( kształt wałka grubości 8cm, obtoczony w bułce tartej)
•    Pieczeń rzymska (kształt walca długości ok.30cm i szerokości 8cm)


……………………………………………………..

Poniżej macie załączony link do filmu z czterema propozycjami potraw z mięsa mielonego.
Po obejrzeniu filmu napiszcie mi, który z zawartych w nim przepisów spodobał Wam się najbardziej i dlaczego?

Wasza wypowiedź będzie brana pod uwagę do zaliczenia dzisiejszej lekcji.

Link:

https://www.youtube.com/watch?v=aT6oXg2kQ6o


Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi! [dblpt])

Offline

#21 2020-11-19 08:38:45

Krystian
Użytkownik
Dołączył: 2020-03-26
Liczba postów: 122
AndroidChrome 86.0.4240.185

Odp: Zajęcia praktyczne

Witam, jestem. Wybieram danie numer jeden z filmiku, gdyż można łatwo zrobić smaczne danie które nawet przypomina kebaba.

Offline

#22 2020-11-19 09:56:31

Łucja siemińska
Gość
AndroidChrome 86.0.4240.198

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem . Wybieram potrawe nr 2 ponieważ  jest ciekawy i nie spotykany

#23 2020-11-19 10:34:20

Jowita
Gość
AndroidChrome 72.0.3626.121

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem . Wybieram potrawe nr 2 ponieważ  jest ciekawy i nie spotykany

#24 2020-11-19 13:01:26

Kuba kal
Gość
AndroidChrome 86.0.4240.198

Odp: Zajęcia praktyczne

Jestem wybrałem potrawę nr 1 bo wygląda na smaczną

#25 2020-11-19 13:36:37

Petro Breslavski
Użytkownik
Dołączył: 2020-10-30
Liczba postów: 117
AndroidChrome 86.0.4240.185

Odp: Zajęcia praktyczne

Potrawa numer 1, bo wygląda naprawdę smacznie. Tylko zastanawiam się czy mięso nie łatwiej było posolić i popieprzyć w misce zanim się je dało na patelnie, bo tak to by było bardziej rozprowadzona ta sól...

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
starland - shinobispath - super-rpg - craftmsbf - rpj44